“Onkruid vergaat niet” zo luidt het gezegde en dit is zeker waar als het gaat om onkruid dat op de meest onwaarschijnlijke plekken tot bloei komt. Onkruid is veelal een ongewenst onderdeel van de tuin aangezien ze voeding opnemen uit bodem en ze nemen veel ruimte in. Het vergt veel tijd en onderhoud om onkruid uit de tuin te weren of te verwijderen. Aangezien de zaden van onkruid meestal niet uit de bodem komen maar overwaaien van buiten de tuin is dit ook bijna onmogelijk om te voorkomen. Zaadonkruid is overigens makkelijker te bestrijden dan wortelonkruid, wortelonkruid heeft diepe wortels die steeds opnieuw uitlopen. Deze moet je dus met wortel en al verwijderen voor een goed langdurig resultaat. In overleg komen we met een passende oplossing voor het verwijderen van deze ongenode gast.
De meest milieuvriendelijke manier om onkruid te bestrijden is met de hand. Denk hierbij dan aan schoffelen of het wegplukken van de onkruiden. Het voordeel van plukken is dat de wortels ook goed worden verwijderd, bij het schoffelen worden ze afgesneden en kunnen ze weer uitgroeien. Het blijkt in de praktijk dat het uitplukken een schoner resultaat geeft dat langer duurt. Op grote open stukken tuin is het daarentegen toch handiger om de oppervlakte goed te schoffelen en naderhand uit te harken.
Naast schoffelen en plukken kan er ook gebruik gemaakt worden van machines. De meeste machines zijn gebaseerd op thermische technieken. De thermische technieken zorgen er alle voor dat het onkruid op de een of andere manier verhit wordt. Door het plantenweefsel te verhitten tot boven de 60°C wordt het weefsel gedood. Je kunt de planten verhitten door hete lucht, een hete vlam, straling (infrarood, IR) stoom of heet water. Heet water en stoom hebben als voordeel dat het minder brandgevaar oplevert, maar andere technieken hebben weer een lager energiegebruik.
Wil je het onkruid efficiënt behandelen, dan moet je de behandeling herhalen. Jonge planten zijn gevoeliger voor verhitting dan oudere planten. Het is daarom niet handig te lang te wachten met die herhaalde behandeling. Een interval van drie tot vier weken is in veel gevallen goed genoeg. Verder speelt het tijdstip op de dag ook nog een rol. Zo blijken planten s’middags gevoeliger voor verhitting dan s’ochtends omdat de bladeren dan minder water bevatten. Ook is er natuurlijk verschil tussen soorten onkruid. Bijvoorbeeld de Canadese fijnstraal en paardenbloem worden makkelijker bestreden dan Engels raaigras of straatgras.
Verder is er ook een optie om gebruik te maken van een onkruidborstel. Door het borstelen van onkruid met een daarvoor geschikte onkruidborstel, wordt het bovenste deel van de plantjes verwijderd waardoor er geen dode plantenresten meer zichtbaar zijn tussen de tegels in de tuin. Een onkruidborstel is gemaakt van staaldraad of van nylondraad. De ronddraaiende beweging die de borstel maakt met behulp van deze draden, zorgt ervoor dat het onkruid voor een groot deel vergaat. De wortels van het onkruid blijven echter wel in de grond zitten, wat betekend dat u dus automatisch vaker met de borstel aan de gang zal moeten. Naast de onkruidborstel op een steel, bestaan er ook borstels op een bosmaaier en elektrische onkruidborstels. Met de bosmaaier kunt u plaatsgewijs onkruid verwijderen op paden en trottoirs en met de elektrische versie verwijdert u ook direct de. groene aanslag op tegels, vlonders of stenen. Ook bestaat er nog de voegen krabber, dit is een onkruidborstel die vastzit aan een steel. Aan dit soort borstels zit een krab haak bevestigd voor het verwijderen van de grove planten. Deze borstels zijn geschikt voor tuinen met weinig bestrating, aangezien de borstels mogelijk de tuintegels kunnen beschadigen.
Als laatst heeft onderzoek aangetoond dat het verwijderen van onkruid met heet water één van de meest effectieve methodes is, doordat de plantjes hiermee tot in de wortel worden bestreden. Een nadeel aan deze methode is echter wel dat u veel heet water mee moet slepen naar elke tuinklus. Er zijn inmiddels gelukkig elektrische wagens met laadbak beschikbaar, die het kokend water uitstorten over het onkruid, zodat de cellen van de planten worden afgebroken.